Gera, mladi jugoslovenski umetnik i stanovnik Njujorka, imao je svoju prvu samostalnu izložbu u Njujorku. Debitovao je u velikom Jugoslovenskom kulturnom centru, sa 7 platana velikog formata, nešto većih od 3 metra. Izložba je održana od 28. juna do 28. jula 1989.
Za američko oko ovo su pravi istočnoevropski radovi, i po bojama i po prizorima: akvamarin plavosivi tonovi, tamnoplavi i krv crveni tonovi... i gotovo uvek usidreni (makar psihološki) u stare građevine, hale ili zamkove.
Na jednom velikom platnu Gera je oslikao naopako okrenut crveni trougao uokviren crvenim krugom po kome skaču tri tamnokrila siva konja lancem pritegnuta oko vrata. Na slici se delom vidi i obeležje nekog čina: neka ešarpa koja se razvlači od mladog meseca u kojem sedi i smeje se neko lice, kao i drugi simboli.
Gera svoja platna oslikava kombinacijom karakterističnih boja, koje zrače, i kao da četkom pravi crtež, a ponegde i figure. On očigledno razrađuje svoje zamisli na platnu (polazeći od ranijih motiva), a šest njegovih poslednjih crteža ukazuju na ranu i iskrenu ljubav prema crtanju. Geru ovi veliki formati ne gutaju, čini se kao da mu je udobno upravo u tim velikim platnima. On je prirodno talentovan, a razvija i izražava svoj dar kroz sposobnost da svoja rana sećanja na Stari svet prilagodi svom Novom svetu. Gerin rad je egzotičan i svojim tokom misli aludira na vizantijsku ikonografiju. Sve ovo podseća nas na to da se Gera školovao u Beogradu, da je dalje obrazovanje stekao na Akademiji lepih umetnosti u Parizu, i potom izlagao u Jugoslaviji, Italiji i drugim zemljama. Slobodnom igrom asocijacija, služeći se ikonama, Gera istražuje sopstvenu prošlost i posmatra Ameriku spolja, i sve to pretvara u umetnost.

Abraham Ilejn
(ARTspeak, Njujork, 1989)

*****

Jedan od najtalentovanijih i najegzotičnijih slikara koji dolaze iz Starog sveta.

ARTspeak, Njujork (1989)